Pojačano znojenje dlanova i tabana

Prekomerno znojenje, hiperhidroza

Hiperhidroza ili pojačano znojenje može da bude segmenta pojava (dlanovi, tabani) i može biti u generalizovanoj formi. U našoj ordinaciji se bavimo tretiranjem segmentnog pojačanja znojenja, te ćemo se na to i koncentrisati.

Uzrok pojačanog znojenja

Iako mnoge bolesti mogu biti uzrok ove pojave (pre svega hormonski), najčešće je uzrok nepoznat odnosno idiopatski, ili povezan sa anksioznošću.
Sama simptomatologija pacijentima stvara niz neugodnosti (ispadanje predmeta iz vlažnih ruku, psihološka neprojatnost pri rukovanju sa drugom osobom, vlažna odeća i čarape), što dodatno pojačava stres, a stres pojačava lućenje znojnih žlezda (zatvoreni krug).

Lečenje

Upotreba galvanske struje je izuzetno učinkovit metod za dugotrajnu eliminaciju problema pojačanog znojenja. Terapijski efekat galvanske struje se postiže:
- električni impulsi dovode do unosa minerala iz vodenog rastvora u izvodne kanale znojnih žlezda, što rezultira njihovih suženjem.
– struja dovodi do smanjenja nadražaja nervnih vlakana koja inervišu znojne žlezde, te se posledično smanjuje produkcija znoja.
– dejstvom električnih impulsa dolazi do promene PH u samim žlezdama ka kiseloj sredini, a to takodje smanjuje stvaranje i izlučivanje znoja.

Po medicinskoj statistici kod 91% pacijenata se postiže značajno poboljšanje (pogledati na www.sweathelp.org).

Postoji mogučnost da se galvanskom strujom unosi i Botulin toxin, što pojačava učinak, ali zbog mogućeg slabljenja mišica šaka i stopala mi je ne primenjujemo.

Sama metoda podrazumeva primenu prirodnog agensa a štetni efekti ne postoje. Tretman je bezbolan i kratko traje (30 minuta). Broj potrebnih dolazaka je 10 do 20 što zavisi od težine samog poremećaja.

Hirurško lečenje u smislu prenosa simpatickih imulsa se vrši izuzetno retko i kod teskih slučajeva, kojima druge metode lečenja nisu pomogle.