Upala ahilove tetive

Upala ahilvoe tetive, grafički prikaz

Tendinitis Ahilove tetive nastaje uglavnom kao sportska povreda, ali se se može javiti i nakon prekomernog naprezanja ove tetive (hod uz i niz brdo pr.).
Kao jedan od čestih uzroka se navodi i iritantno dejstvo cipele na zadnji deo petne kosti kao i postojanje nekog deformiteta stopala (npr. ravna stopala).
Najčešćse se javlja kod fizički aktivne populacije srednjeg životnog doba.

Simptomi problema ahilove tetive

Simptomi se uglavnom razvijaju postepeno. Bol zadnje strane pete se u početku javlja povremeno, pri hodu, da bi vremenom postao veoma intenzivan i prisutan i u mirovanju. Takođe, dolazi do zadebljanja same tetive i njenog pripoja a lokalno se razvija i crvenilo.
Misić triceps sure, koji se završava Ahilovom tetivom, postaje vremenom slabiji do te mere da postoji i razlika u obimu potkolenica.

Upala ahilove tetive

Lečenje ahilove tetive

Lečenje je potrebno započeti sa pojavom prvih simptoma. Uvode se nesteroidni antiinflamatorni lekovi, kao i fizikalne terapije od kojih su se laser i krstkotalasna dijatermija pokazali kao izuzetno učinkoviti.

Ponekad je neophodno, zbog rezistentnih tegoba, uključiti i lečenje steroidima, ali treba izbegavati lokalnu aplikaciju jer utiče na mogućnost rupture tetive u budućnosti.

Takođe, uključuje se i kineziterapija (vežbe) u cilju jačanja mišića potkolenice.
Kao prevencija, preporučuje se dobro zagrevanje pre uključenja u fizičku aktivnost, kao i adekvatno istezanje mišića i tetiva kako bi se zadržala njihova elastičnost.