Giht

Giht

Ovo obolenje spada u grupu metaboličkih bolesti zglobova i karakteriše ga povećana koncentracija mokraćne kiseline u serumu.

Kod koga se javlja giht

Giht se prevashodno javlja kod osoba muškog pola, preko 90%, i u starijem životnom dobu.
Kod obolelih uglavnom postoji nedostatak ili smanjenje enzima urikaze, zaduženog za razgradnju mokraćne kiseline, te se ona taloži u potkoži i oko zglobova.

Simptomi

Početak bolesti je uglavnom akutan, simtomatologija se razvija naglo. Najčešće je zahvaćen zglob palca ili skočni zglob. Javlja se bol, otok i plameno crvenilo u predelu zgloba.
Bol je izuzetno intenzivan, tako da i minimalan dodir izaziva nepodnošljive tegobe.
Ponekad pojava simptoma gihta može biti praćena narušavanjem opšteg stanja pacijenta, pojavljivanjem malaksalosti i povišene temperature.

Pojavi napada gihta uglavnom prethodni obilan mesni obrok ili unos veće količine alkohola (pacijenti otežano metabolišu mesne namirnice i alkohol).

Pored opisanog akutnog gihta, bolest može imati i hronični tok kada se simptomi razvijaju postepeno i najčešće zahvataju veći broj zglobova (sitni zglobovi šake) koji su bolni ali se i deformišu.
Tofusi su lokalne nakupine kristala mokraćne kiseline i mogu se videti na različitim delovima tela (ušne školjke, lakat, prsti…).

Giht, grafički prikaz

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja laboratorijski kada se u serumu pacijenta pronađu povišene vrednosti mokraćne kiseline.

Lečenje

U akutnoj fazi se daju visoke doze NSAI lekova i terapija ledom. Nakon završene akutne faze, ako je pacijent u roku od dvanaest meseci, imao dva ili više ataka uričkoh artritisa uvode se lekovi za korekciju metaboličkog poremećaja (hiperurikemije).
Takođe primenjuje se higijensko dijetetski način života ( dijeta za obolele od gihta, korekcija telesne težine, unos veće količine tečnosti…).