Bol u kolenima

Bol u kolenima

Degenerativne bolesti zglobova (artroze) najčešća su obolenja zglobova koja se karakterišu propadanjem zglobne hrskavice. Promene su lokalizovane na zahvaćenom zglobu, dok opšte zdravlje nije narušeno.

Artrotične promene se uglavnom javljaju na velikim i nosećim zglobovima (kuk, koleno) zato što ti zglobovi trpe velika opterećenja.

Pored intenzivnog i nepravilnog opterećenja zgloba kolena, nastanku artroičnih promena doprinose prethodne povrede zgloba, oštećena cirkulacija u donjim ekstremitetima i, svakako, gojaznost.

Proces trošenja hrskavice je dugo asimptomatski zato što hrskavica nema sopstvenu inervaciju, pa se bol registruje tek kad ona skoro potpuno nestne i proces dodje do kosti.

Glavni simptom artroze kolena je bol koji se pojačava sa opterećenjem zgloba (dugotrajno stajanje, hod uz i niz stepenice) a smanjuje se u mirovanju.
Takođe se javljaju krepitacije ili “pucketanje” u zglobu, kao i smanjenje obima pokreta u kolenu. Vremenom se može pojaviti otok i deformacija zgloba
(O noge).

Bolovi u kolenima

Lečenje bolova u kolenu

Lečenje obuhvata medikamentnu terapiju lekovima iz grupe NSAIL koji smanjuju proces na hrskavici, suplemente za eventualnu delimičnu regeneraciju hrskavice, fizikalne terapije, vežbe za jačanje mišića pokretača donjih ekstremiteta i ergonomsku edukaciju.

Ergonomska edukacija podrazumeva uspostavljanje adekvatnog režima opterećenja i odmora (do granice bola), smanjenje telesne težine, nošenje obuće sa mekom potpeticom i sl.. Najkraće rečeno, pacijent mora da prihvati neophodne promene u ponašanju i dnevnim aktivnostima.

Sprovođenje kineziterapije tj. obuka vežbama je veoma važan deo jer obuhvata jačanje mišića koji treba da ponesu veći deo opterećenja, rasterete zglobne površine, a i da stabilizuju sam zglob (nestaje “klecanje).