Bolovi u kuku

Bolovi u kuku

Najčešća artroza koja je jedina podjednako prisutna kod oba pola. Javlja se kod ljudi u kasnom srednjem dobu i u starijoj populacije, češće kod fizičkih radnika i gojaznih osoba.
Međutim, preduslovi za nastanak artroze kuka su svakako ranije povrede zgloba, prelomi kostiju karlice i butne kosti sa posledičnom razlikom u dužini donjih ekstremiteta i urođena displazija kukova.

Simptomi

Kao i kod drugih artroza, u kliničkoj slici dominira bol koji je lokalizovan u preponi sa mogućim širenjem u natkolenicu. U početku bol je vezan za kretanje, pogotovo hod uz i niz stepenice ili brdo.
Vremenom dolazi do redukcije pokreta u zglobu, pacijent otežano savija i opruža nogu.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka.

Rendgen proteze kuka

Lečenje bolova u kuku bez operacije

Lečenje je medikamentno i fizikalno. Fizikalna terapija pokazuje veoma dobre rezultate u lečenju, pogotovo procedure koje imaju termički efekat (kratkotalasna dijatermija) zato što ovaj obik reumatizma odlično reaguje na dubinsko zagrevanje.

Takodje, pacijeti treba da budu obučeni vežbama za jačanje mišića pokretača donjih ekstremiteta i vežbama za poboljšanje balansa kako bi smo prevenirali pad i prelom. Ukoliko je pacijent nestabilan i veoma bolan, savetuje se korišćenje štapa. Štap se nosi u ruci koja je suprotna od bolne noge!

Nažalost, ukoliko se konzervativnim lečenjem ne postignu dobri rezultati, pacijent se upućuje hirurgu a radi ugradjivanja proteze zgloba kuka.

Vežbe za artrozu kuka

Пусти видео запис