Teniski i golferski lakat

Teniski i golferski lakat

Teniski i golferski lakat podrazumevaju upalni proces na tetivama i njihovim pripojima u predelu lakat od zgloba. Tačnije, tetive fleksora šake i podlakata se pripajaju na unutrašnjoj strani lakta i vrše pokret savijanja šake i podlaktice kao pri udaranju golf loptice (Golferski lakat), dok se spoljašnje strane lakatnog zgloba pripajaju ekstenzori (opružači) šake i podlaktice (zamah pre udaranja teniske loptice-Teniski lakat).

Uzrok oboljenja

Uzork je najčešće prekomerno angazovanje ovih mišićnih grupa ili ponavljane mikrotraume tetive (svakodnevni posao gde se prenaprezu pomenute tetive).
Interesantno je da se danas ovi upalni procesi često javljaju usled svakodnevnog, dugotrajnog kucanja na mobilnim telefonima.

Simptomi teniskog i golferskog lakta

Kao prvi simptom, uglavnom i jedini, javlja se bol. U početku bol je prisutan povremeno i manjeg je intenziteta. Ako se ne leči, bol postaje izuzetno jak i otežava sve pokrete u zahvaćenom laktu, pa se posledično širi po celoj ruci i dovodi do slabosti.

Ponekad se može razviti i upala sluzne kesice (burse) na zadnjoj strani lakta kada je predeo jako otečen, uglavnom crven i praćen snažnim bolom. Mada se ovaj, tzv. studentski lakat uglavnom javlja kao izolovan kod ljudi koji se dugo oslanjaju na laktove.

Teniski lakat
Golferski lakat

Lečenje teniskog i golferskog lakta

Kao i za sve tenosinovitise i entezopatije, lečenje je medikamentno i fizikalno.
Ukoliko se ne postignu rezultati fizikalnim lečenjem i upotrebom nesteroidnih lekova, potrebno je lokalno aplikovati jedan od dugometabolišućih steroida.

Takođe, pošteda zgloba i mirovanje koliko je moguće (postoje posebne ortoze koje imobilišu lakatni zglob, ali se može u kućnim uslovima i običnom maramom imobilisati podlakat-mitela).

Lečenje teniskog i golferskog lakta