Respiratorna rehabilitacija

Respiratorna rehabilitacija

Šta je respiratorna rehabilitacija

Respiratorna rehabilitacija (RR) danas predstavlja “evidence-based”, multidisciplinaran program koji se primenjuje kod pacijenata s hroničnim respiratornim oboljenjima, kod kojih postoje simptomi i vrlo često otežano izvođenje aktivnosti dnevnog života.
Respiratorna rehabilitacija je integrisana u individualni tretman za svakog pacijenta, s ciljem da dovede do redukcije simptoma, poboljša funkcionalni status i poveća participaciju pacijenta u aktivnosti dnevnog života.

Danas, s razvojem specifičnih tehnika procene i dugoročnih programa nege, respiratorna rehabilitacija može da se primeni kroz ceo tok bolesti, od najranijih simptoma, preko tretmana sekundarnih pogoršanja pa sve do respiratorne insuficijencije u poslednjem stadijumu bolesti. Primena respiratorne rehabilitacije poslednjih decenija dobija na značaju zbog, nažalost, sve većeg broja obolelih od hroničnih plućnih bolesti, na prvom mestu od hronične opstruktivne bolesti pluća, a zatim i od bronhijalne astme.

Prema podacima na listi vodećih uzroka smrti, hronične opstruktivne bolesti pluća zauzimaju visoko četvrto mesto i to za populaciju preko 45 godina (podatak pre covida-19).

Simptomi bolesti

Ova bolest je nešto češća kod muškaraca, ali u novije vreme sve češće i žene obolevaju, najverovatnije zbog povećanog unosa nikotina. Osobe koje boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća mogu imati različite simptome bolesti, uključujući kašljanje, povećanu produkciju sputuma i rekurentne bronhitise.

Ipak, simptom nedostatka vazduha je daleko najčešći razlog njihovog javljanja lekaru. Kako bolest napreduje, ovi pacijenti počinju da primećuju da neke aktivnosti koje su ranije radili rutinski sada iziskuju veći napor i dovode do osećaja nedostatka vazduha. Kao posledica toga dolazi do pojave izbegavanja u početku pojedinih, a kasnije i sve većeg broja aktivnosti što neumitno vodi brzom dekondicioniranju organizma, a posledično i njihovoj manje ili više izraženoj vezanosti za postelju. Dekondicioniranje je proces koji se javlja kada nedostatak vazduha počne da limitira fizičke aktivnosti pacijenta, vodeći ka gubitku mišićne snage i kardijalne funkcije.

Lečenje

Pacijenti s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća imaju benefit od programa respiratorne rehabilitacije koji u sebe obavezno treba da uključi fizički aerobni tretning, i to benefiti u smislu redukcije simptoma dispneje i zamora koje ovi pacijenti navode kao najznačajnije simptome koji ih ograničavaju u svakodnevnom životu ali i u smislu povećanja kapaciteta za vežbanje. Ispitivanjem je utvrđeno da se poboljšanje ovih parametara javlja prilikom sprovođenja programa respiratorne rehabilitacije, bez obzira na to da li se sprovodi u bolnici, ambulanti ili kod kuće. Idealno bi bilo da program rehabilitacije ovih pacijenata obuhvati vežbe disanja, relaksaciju, fizički trening, inhalatomu th, posturalnu drenažu, akupunkturu (laser), nutritivno savetovanje, edukaciju i psihosocajalnu podršku.