Kada te sve boli – FIBROMIALGIJA

Kada te sve boli – FIBROMIALGIJA

Šta je Fibromialgija

Opšte bolno stanje ili fibromialgija jeste hronično oboljenje koje karakteriše bolnost u gotovo svim grupama mišica, ukočenost, osećaj umora, nesanica i poremećaj raspoloženja.
Pacijenti bol lociraju u tačno određenim tačkama smeštenim sa zadnje strane glave i vrata, između lopatica, u donjem delu leda, kao i u predelu kukova i kolena. Često imaju ukočenosti u zglobovima, mada objektivno ne postoji oboljenje zglobova. Nbrojane tegobe se pojačavaju na svako fizičko opterećenje. kao i na stres. Oboljenje se višestruko češće javlja kod ženske populacije.

Simptomi

Pored gore navedenih simptoma, pacijenti oboleli od fibromialgije loše spavaju i zato se bude umorni i bezvoljni. Takođe, zbog umora njihova radna sposobnost je bitno umanjena.
U sklopu ovog oboljenja može se javiti i sindrom iritabilnog kolona, usled čega se često ovi pacijenti žale na bol u stomaku i dijareju. Pored svega nabrojanog, može se javiti bol u licu, depresija, trnjenje i mravinjanje u rukama ili nogama, suva koža očna sluzokoža.

Uzrok i postavljanje dijagnoze

Nije poznat uzrok pojave fibromialgije, ali se znaju faktori koji mogu doprineti češćoj pojavi tog oboljenja (ženski pol, poremećaji sna, postojanje te bolesti kod bližeg srodnika).

Dijagnoza se postavlja otkrivanjem broja bolnih tačaka (pritiskom palca), odnosno ako postoji bolnost u jedanaest od ukupno osamnaest predilekcionih tačaka, smatramo da je reč o fibromialgiji. Nekada prođu godine pre nego što ovi pacijenti saznaju pravu dijagnozu.

Lečenje

Lečenje fibromialgije zahteva dosta upornosti i zalaganja, kako lekara tako i samog pacijenta. Počinje se s vežbama usmerenim na aktivaciju bolnih mišića manuelnom relaks masažom. U terapiju uključujemo i određene fizikalne procedure kao što je

– magnetna terapija,
– transkutana električna nervna stimulacija,
– laserska biostimulacija bolnih tačaka.

Poboljšanja nastaju i nakon akupunkturnih tretmana. Bolovi se, takođe, ublažavaju primenom nesteroidnih antiinflamatornih lekova. U terapiji koristimo lekove koji mogu da obezbede dug i miran san, kao i medikamente koji obezbeđuju opuštanje napetih mišića.
Pored svega nabrojanog, veoma je važan higijensko-dijetetski način života, koji podrazumeva adekvatan dnevno-noćni režim sna, redovnu ishranu (bogatu svežim namirnicama) i smanjenje stresnih aktivnosti.
Preporučujemo da se obratite lekaru radi neophodne terapije, ali i isključenja udruženosti fibromialgije s nekim drugim oboljenjem.