Petna bodlja

Šta je petna bodlja?

Petna bodlja je koštano izbočenje na petnoj kosti (zbog dugotrajnog preopterećenja). Oboljenje se još naziva i calcar calcanei i karakteriše ga bol na donjoj strani pete koji nastaje usled pritiska pomenute koštane izrasline na okolno tkivo.
Često se javlja kod osoba koje zbog prirode posla dugo stoje, kod sportista, gojaznih, kao i kod starijih. S obzirom na polnu strukturu, češće obolevaju muškarci. Razvoju ovog oboljenja takođe može doprineti neki deformitet stopala (pes valgus, pes varus, pes calcanei).
Pored pomenutog, pojavi plantarnog fasciitisa i petne bodlje (ili petnog trna) može doprineti i pogrešan izbor obuće. Obuća koja se pregiba na sredini ili ka svom zadnjem delu može biti uzrok oboljenja.

Simptomi

Karakteristično se javlja intenzivan bol ujutro (odmah po ustajanju iz kreveta) i tokom dana nakon dugog stajanja. Dijagnoza se postavlja uglavnom već kroz razgovor s pacijentom, ali je potrebna i RTG verifikacija koštanog izraštaja.

Lečenje

Lečenje u prvim danima pojave bola podrazumeva mirovanje, korišćenje hladnih obloga – leda, nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao i steroidnih preparata lokalno. U daljem toku bolesti terapija obuhvata smirivanje upalnog procesa medikamentoznom terapijom (selektivni nesteroidni antiinflamatorni lekovi) i fizikalnom terapijom (koriste se razne fizikalne procedure – ultrazvuk, elektroanalgetske procedure, laser terapija, naizmenične kupke toplom i hladnom vodom).
Poseban značaj svakako pripada medicinskoj gimnastici usmerenoj na jačanje mišića pokretača potkolenice i stopala. Takođe, u cilju prevencije ponavljanja simptoma koriste se ortopedski ulošci i nekad ortopedske cipele (ispravljanje deformiteta stopala).
Pacijentima se savetuje da ne koriste iznošenu sportsku obuću (stopalo je postavljeno u nepovoljan položaj) i obuću s jako tvrdim đonom. Ukoliko se pomoću pomenutih terapija ne postigne željeni uspeh, može se primeniti i radioterapija.

Leave a reply