
GOVEDJI ŽELATIN u regeneraciji hrskavice DA ili NE
Govedji želatin je gelatinozna, bezbojna masa izdvojena dejstvom kiseline ili baze na govedje kosti i kozu.
Dejstvom, najčešće kiseline, izdvaja se kolagen. Medjutim, aminokiseline pri takvoj obradi budu izmenjene i sa skarćenim lancima, što im umanjuje kvalitet.
Najčešće se koriste životinje iz uzgoja, sa farmi, u čijoj se ishani koriste hormoni i antibiotici.
Govedji želatin spada u grupu aditiva i označava se sa E 441. Poznavanjem ove oznake i sami pacijenti, korisnici proizvoda, mogu da se informišu o neželjenim dejstvima od kojih treba izdvojiti najznačajnije:
- Povećanje nivoa lošeg holesterola
- Pogoršanje simptoma astme
- Potsticanje koagulacionih mehanizama i, posledično, povećana verovatnoća za razvoj tromboze
- Opstipacija (zatvor).
EUROPEAN FOOD SAFTY AUTHORITY negira, na osnovu brojnih istraživanja, uticaj govedjeg želatina na zglobne tegobe i koštanu masu.
Leave a reply
Пре неких 6-7 година сам имао проблема са леђима, доњим делом кичме. Болови су били такви да нисам могао издржати дуже од 10 минута на ногама јер би бол ишао од кичме кроз десну ногу и онемогућавао ми кретање и стајање. Покушавао сам свакојаке терапије али ништа није имало дужи ефекат. Онда сам од једног лекара добио савет да пробам са говеђим желатином. 4 недеље сам користио желатин по његовом савету, плус сваки дан по 3 суве шљиве, 1 суву кајсију и 1 суву смокву. Већ после тих месец дана коришћења осетио сам олакшање. После паузе од 3 месеца поновио сам то исто. Проблеми су нестали и од тада немам никаквих проблема нити болова у леђима.
Reply